Microsoft System Center Configuration Manager

Rastgele beğendiğim sözlerden bir tanesi

Dediler ki : Gözden Irak Olan Gönüldende Irak Olur. Dedim ki Gönlüme Giren Gözden Irak Olsa Ne Olur

Hz. Mevlana

Microsoft System Center Configuration Manager

Sunucu, istemci ve mobil bağlantılar üzerine araştırma yaparken Microsoft System Center Configuration Manager programına denk geldim. Nedir ne değildir diye biraz araştırma yapınca çözümparkta denk geldiğim yazıyı paylaşmak istiyorum Meraklısına ve ilgilisine ;)

System Center Configuration Manager nedir ?

Makalemizde System Center Configuration Manager yerine SCCM kısaltmasını kullanacağız. SCCM, ister fiziksel, ister sanal olsun, sunucu, istemci ve mobil cihazları yönetmemizi sağlar.

Kurulum, konfigürasyon ve güncelleştirme işlemlerini merkezileştirebilir, Active Directory, WSUS gibi diğer bileşenlerle entegre bir şekilde çalışmasını sağlayabiliriz.

image001

Neler Sağlar ?

Kaynak Yönetimi

Kaynakların merkezi olarak raporlanması, listelenmesi, lokasyon ve kullanım bilgileri.

image002

İşletim Sistemi ve Yazılım Dağıtımı

Sunucu ve istemcilerin işletim sistemlerini ve yazılımları istenen lokasyondan yüklememiz ve konfigüre etmemiz mümkün.SCCM network üzerindeki fiziksel ve sanal tüm kaynakları takip eder ve kaynaklarla ilgili ayrıntıları kayıt altına alır.SCCM istemcilerinden veriler toplandıktan sonra bu verileri ister rapor, istersek de sorgu şeklinde görüntüleyebiliriz, bu sayede;

Hangi program, kimler tarafından ne sıklıkla kullanılıyor ?, bu rapor sayesinde kullanılmayan veya atıl programları tespit edebiliriz, yenileme, değiştirme veya tamamı ile kaldırma işlemi yapabiliriz.

Programların, günün hangi saatlerinde ne kadar kullanıldığını gözlemleyebiliriz, böylece programların kaynak yönetimi ve /veya diğer yönetim senaryoları için bilgi sahibi oluruz

Hangi programlar ne tip lisanslar kullanıyor ?, bu lisansların yenileme tarihlerini gözden geçirebiliriz.       

 image003

Güncelleştirme Yönetimi

Güncelleştirme yönetimi sayesinde donanım, Windows, 3ncü parti, bios gibi güncelleştirme görevlerini merkezileştirebilir ve otomatikleştirebiliriz.

image004

Stabil Konfigürasyon Yönetimi

Performans, güvenlik ve erişile birlik, altyapının vazgeçilmez 3 ana noktası, bunu sağlamak içinse tüm işletim sistemleri ve ilgili programların kurulum, konfigürasyonların düzgün bir şekilde yapılması şart, SCCM bu noktada biz sistem yöneticilerine istenilen konfigürasyon ve kurulumları yapmamız için yardımcı olmakta.İşletim sistemi düzgün yüklenmiş mi?, gerekli programlar düzgün yüklenmiş mi, konfigürasyonlar doğrumu ? sorularının cevaplarını bulmamız artık daha kolay.

image005

Yönetim Alanları Nedir ?

Sunucu Yönetimi

Sistem Yöneticileri çok iyi bilirler ki, it yapısındaki en önemli kaynak sunuculardır, mesajlaşma, güvenlik, veritabanı, uygulama vs.Bu sunucuların her zaman aktif olması ve olası hatalara karşı planlanmış olması gerekmektedir.

Sunucuların işletim sistemleri, yazılımları ve güncelleştirmelerini otomatik hale getirmenin yanısıra;

Policy bazlı kurulum ve konfigürasyon

Sunucu, disk, sürücü, network gibi temel bileşenlerin yönetimini sağlar.

image006

İstemci Yönetimi

It yapısındaki istemciler, sunucular kadar karmaşık olmasada her bir istemcinin kullanıcısı, kullandığı program, işletim sistemi ve programları, versiyonları gibi değişkenlerin daha fazla olması sebebiyle bazen istemci yönetimi içinden çıkılmaz bir hal alabilmektedir. İstemcilerin bütününün daha esnek bir şekilde yönetilebilmesi içinde SCCM yine bu noktada devreye girmekte ve biz sistem yöneticilerine yardımcı olmaktadır.

image007

Mobil Aygıt Yönetimi

Gelişen teknoloji beraberinde mobil cihazların gelişmesini, daha çok işlem yapabilmesini, böylece daha fazla ağa ve sisteme katılmalarını sağladı.Günümüzde birçok mobil cihaz ile e-postalarımız görüntüleyebiliyor, iç ve dış ağlara bağlanabiliyor, interneti kullanabiliyoruz.Şirket içinde kullanılan mobil cihazlar bu durumda güvenlik riskini ve yönetim eforunu arttırmaya başlıyor.SCCM sayesinde mobil cihazlarında işletim sistemleri, programları ve konfigürasyonlarında merkezi yönetimi sağlayarak güvenlik risklerini ve yönetim eforunu minumuma indirebiliriz.

image008

Makalemizde System Center Configuration Manager ürününden  genel hatlarıyla bahsettik, bir sonraki makalemizde kurulum ve senaryolarla devam edeceğiz.

PAYLAŞ!
Etiketler: kaynak yönetimi microsoft microsoft system center configuration manager program program tanıtımı sistem sistem yönetimi system

EKREM GÜLCÜOĞLU HAKKINDA
Ekrem GÜLCÜOĞLU
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Web sitem Facebook adresim Twitter adresim Google Plus adresim

Yorum Yaz

Adınız Soyadınız
Yaşınız
E-Posta Adresiniz
İnternet Adresiniz
Mesajınız


Yorumlar

Onaylanmamış: 0 yorum
Toplam: 0 yorum

SON YAZILARIM

ÇOK OKUNAN YAZILARIM

KATEGORİLERİNE GÖRE YAZILARIM

ETİKET BULUTU