Botlar üzerine bir haber

Rastgele beğendiğim sözlerden bir tanesi

Korkma, bela insanı helak etmek için gelmez. Tecrübe etmek, denemek için gelir.

Abdülkâdir Geylâni Hazretleri

Botlar üzerine bir haber

Gerek okulun sitesindeki istatistiki bilgileri gerekse kendi sitemin istatistiki bilgilerini incelediğimde, botların bir hayli yoğun şekilde vijittin attığını görüyorum. Derken bugün shiftdelete.net te denk geldiğim haber, Singapurda olmanın daha da  sanal bir gerçeklik(!) olduğunu kanısına vardırdı. Botlarla ilgili istatistiki bir verinin açıklandığı habere meraklılarının göz atabileceğini düşünerek paylaşıyorum.

Teknoloji geliştikçe kötüye giden olguların başını internetteki otomatik oluşturulan içerik ve tıklamalar çekiyor. İşte internet trafiğinde botların etkisi.

Yalnızca son kullanıcılar değil, reklam verenler ve online pazarlama şirketleri başta olmak üzere pek çok ticari girişim de hayatlarını internet temelli kuruyor. Ne var ki internet pazarının büyümesinin önünde önemli bir engel bulunuyor: botlar. Yayınlanan reklamlara bizzat internet kullanıcılarının değil de, geliştirilen sanal botların tıklıyor olması, reklamların kuruma sağladığı katma değeri öldürürken, güvenilirliği de sarsıyor. Solve Media adlı online reklam şirketi tarafından yapılan analizler, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden gelen web trafiğinin kayda değer oranda botlar tarafından oluşturulduğunu ortaya çıkardı. Yayınlanan infografiğe göre Singapur, yüzde 56'lık bot oranıyla başı çekerken, Filipinler yüzde 43 ile ikinci, Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 33 ile üçüncü sırada yer alıyor. Bunun anlamı ise, Singapur'da online olarak gerçekleştirilen her iki tıklamanın biri, programlanmış botlar tarafından yapılıyor. ABD'deki bot oranının yüzde 16 olarak açıklandığı infografikte ayrıca yayınlanan içeriklere yapılan otomatik yorumlama, kayıt ve paylaşımlar konusunda da botların boş durmadığı gözleniyor. 2011'de bot kontrollü içeriklerin oranı yüzde 5,7 iken, günümüzde bu oranın yüzde 26'ya ulaşmış görünüyor.

PAYLAŞ!
Etiketler: bot internet sanal gerçeklik

EKREM GÜLCÜOĞLU HAKKINDA
Ekrem GÜLCÜOĞLU
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Web sitem Facebook adresim Twitter adresim Google Plus adresim

Yorum Yaz

Adınız Soyadınız  
Yaşınız
E-Posta Adresiniz    
İnternet Adresiniz
Mesajınız  


Yorumlar

Onaylanmamış: 0 yorum
Toplam: 0 yorum

SON YAZILARIM

ÇOK OKUNAN YAZILARIM

KATEGORİLERİNE GÖRE YAZILARIM

ETİKET BULUTU